Er pulsen din 175 slag i minuttet?

En puls på 175 slag i minuttet - er det bra eller dårlig?

Å være idrettsutøver og i form er pulsen: For høy

For høy puls kan på sikt forårsake helseproblemer. For å endre pulsen til et normalt nivå, må det senkes med 120 slag per minutt for å slå 55 slag per minutt. En senking av hvilepulsen med 110 til 65 slag vil føre til at pulsen blir klassifisert som middels høy i stedet for høy.

Mange faktorer kan påvirke pulsen din. Alder er bare en av disse faktorene. For en mer nøyaktig klassifisering og vurdering av hvilepuls på 175, velg nedenfor om analysen er utført på et barn (0-10 år), en voksen (over 10 år) eller en godt trent person.


Høy puls

Høy puls kan forårsake helseproblemer i fremtiden. Les mer om klassifiseringen høy puls og betydningen av å ha høy puls her.


Faktorer som kort påvirker pulsen:

Fysisk innsats

Under trening eller annen fysisk anstrengelse øker pulsen. Hjertet jobber hardere for å gi mer oksygen til organene som nå utsettes for en høyere arbeidsmengde.

Sykdom

Signalsubstanser fra immunsystemet øker pulsen ved feber, fysisk skade eller noen form for infeksjon. Dette gjøres med den hensikt at kroppen skal kunne få mer oksygenrikt blod sammen med immunglobuliner, for å kunne angripe sykdommen.

Følelsesmessig stress

Ved frykt eller stress øker pulsen midlertidig. Pulsen senkes deretter etter hvert som stresset eller frykten avtar. Det er også flere emosjonelle forestillinger knyttet til hjerteslag. Som et eksempel, relaterer mange gjerne hjertet til romantiske fenomener og kjærlighet.

Ekstreme temperaturer

Under ekstremt varme forhold kan pulsen øke for å kjøle ned kroppen ved hjelp av blod. Det samme kan skje ved ekstrem kulde der intensjonen i stedet er å varme opp kroppen og forsyne alle deler med varmere blod.

Legemiddel

Enten det er medisiner foreskrevet av lege, helsetilskudd eller andre stoffer, kan disse tingene forårsake usunne bivirkninger. Raske hjerteslag kan forekomme, både på kort og lang sikt.

Glykogen nivåer

Hvis blodsukkernivået synker, vil kroppen virke ved å øke pulsen. Dette er for å gi mer energi til muskler og andre organer.

Sjokolade og kaffe

Sjokolade og koffeinholdige drikker og søtsaker som inneholder disse stoffene vil midlertidig øke pulsen.

Alkohol

Blodårene i kroppen utvider seg under rus. Dette betyr at hjertet nå må pumpe hardere for å opprettholde blodtrykket i karene som er lengst fra hjertet. Dette er også en årsak til økt puls.

Dehydrering

Når kroppen blir dehydrert, vil ikke blodet kunne pumpes rundt med samme hastighet. Slaggprodukter bygger seg opp i blodet. Hjertet tilpasser seg ved å øke pulsen for å kunne fjerne disse uønskede produktene raskere.

Røyking

Røyking eller bruk av forskjellige typer nikotinprodukter påvirker pulsen. Dette skjer både under selve bruken, men også en stund etterpå. Ved kontinuerlig bruk vil dette føre til økt blodtrykk.


Mulige årsaker til rask puls

Arytmi

Uregelmessig hjerterytme kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertets funksjon. Denne tilstanden kan for eksempel skyldes ubalanse i kroppens saltholdighet eller mangel på andre mineraler. De med uregelmessig hjerterytme har økt risiko for hjerteinfarkt eller andre alvorlige plager.

Hypertyreose

Hypertyreose er en lidelse i skjoldbruskkjertelen som får hjertet til å øke i frekvens, ofte opp til middels eller høy puls. Denne tilstanden krever en form for behandling. Kirurgi i mer alvorlige tilfeller, ellers vil medisiner eller andre medisinske tiltak vanligvis være nødvendig. Hypertyreose kan kureres og vil da føre til at pulsen går tilbake til et mer normalt nivå.

Nerveskade

Nerveskader kan oppstå i det perifere nervesystemet som har grener ut i armer og ben. Skaden kan deretter påvirke hjertet gjennom nervene som er festet til hjertet. Det kan føre til endring i hjertefrekvensen. Diabetes kan også forårsake dette. Uansett årsak må de underliggende problemene behandles.

Anemi

Anemi kan skyldes et lavt antall røde blodlegemer. Det kan også skje i tilfelle en ulykke. For lite røde blodlegemer stammer fra mangel på jern og andre mineraler. En ulykke kan forårsake enten et indre, ikke direkte synlig blodtap eller en mer synlig ekstern blødning. Disse to årsakene, enten sammen eller hver for seg, kan forårsake økt puls. Hjertet vil nå mangle den nødvendige mengden blod. Behandling for anemi kan enten være ved blodoverføring eller ved medisinering.

Kongestiv hjertesvikt

Kongestiv hjertesvikt er en alvorlig tilstand og oppstår når hjertet pumper veldig hardt. Uten behandling kan dette føre til hjerteinfarkt.


Påvirkende faktorer

Mus sammenlignet med elefant

Det er mange faktorer som påvirker menneskelig puls. Noen av disse er medisiner, følelsesmessige endringer, fysikk, godt trent eller rett og slett lufttemperatur og kroppsposisjon.

Med økende alder endres en persons hjertefrekvens. En hvilepuls på 150 slag per minutt for en 3 måneder gammel baby regnes som normal. Det er innenfor normale grenser. Det ville imidlertid være veldig bekymringsfullt for en voksen med så høy puls.

Hvorfor er det sånn?

Vanligvis har små pattedyr en veldig rask puls sammenlignet med større pattedyr. For eksempel er hvilepulsen til en voksen mus rundt 500 slag per minutt. Elefanter har derimot en hvilepuls på omtrent 28 slag i minuttet.

Større dyr har naturligvis et større hjerte som er koblet til større vener og arterier. Hjertene deres kan derfor generere mye press når de pumper blod. Det er store mengder blod som skal pumpes rundt i den større kroppen. Derfor tar det lengre tid for blodet å nå de områdene som er lengst fra hjertet.


Sjekk en annen verdi

Hvilepuls: slag / minutt

Les mer informasjon om puls:

Les mer om puls hos barn:

Les mer om ulike klassifiseringer for puls: