Lav puls

Pulsen, også kalt hjertefrekvens, måles i antall hjerteslag per minutt. Det varierer fra individ til individ avhengig av forskjellige omstendigheter og omgivelser. En puls tatt i hvile kalles en hvilepuls. En lav puls for en voksen er under 60 hjerteslag per minutt. En mer normal hvilepuls er mellom 60 og 80 hjerteslag per minutt.

Lav puls

En voksen anses å ha lav hvilepuls hvis den er under 60 slag per minutt under normale omstendigheter. Hvilepulsen til en godt trent person eller en idrettsutøver kan være ned til 40 slag i minuttet.

Lav hvilepuls er ikke farlig og indikerer at personen er i form. For de som ikke har god allmenntilstand, kan en lav puls indikere noen form for hjertesykdom. Det er spesielt farlig for de som ofte lider av svimmelhet og besvimelse.

En persons puls vil alltid være lavere i hvile enn under trening eller annen intens fysisk aktivitet. Under hvile og stillesittende aktivitet trenger kroppen ikke så mye oksygen. Hjertet trenger ikke jobbe hardt og pulsen er på et lavere nivå.

Pulsen kan endre seg raskt og tilpasse seg automatisk til ytre og indre omstendigheter. Disse endringene er vanligvis helt ufarlige for kroppen. En midlertidig endring i hjerterytmen er i de fleste tilfeller helt naturlig. Hjertet pumper bare rundt blodet som kroppen trenger for øyeblikket og kan raskt tilpasse seg behovet.

Faktorer som kortsiktig øker pulsen

Fysisk innsats

Under trening eller annen fysisk anstrengelse øker pulsen. Hjertet jobber hardere for å gi mer oksygen til organene som nå utsettes for en høyere arbeidsmengde.

Sykdom

Signalsubstanser fra immunsystemet øker pulsen ved feber, fysisk skade eller noen form for infeksjon. Dette gjøres med den hensikt at kroppen skal kunne få mer oksygenrikt blod sammen med immunglobuliner, for å kunne angripe sykdommen.

Følelsesmessig stress

Ved frykt eller stress øker pulsen midlertidig. Pulsen senkes deretter etter hvert som stresset eller frykten avtar. Det er også flere emosjonelle forestillinger knyttet til hjerteslag. Som et eksempel, relaterer mange gjerne hjertet til romantiske fenomener og kjærlighet.

Ekstreme temperaturer

Under ekstremt varme forhold kan pulsen øke for å kjøle ned kroppen ved hjelp av blod. Det samme kan skje ved ekstrem kulde der intensjonen i stedet er å varme opp kroppen og forsyne alle deler med varmere blod.

Legemiddel

Enten det er medisiner foreskrevet av lege, helsetilskudd eller andre stoffer, kan disse tingene forårsake usunne bivirkninger. Raske hjerteslag kan forekomme, både på kort og lang sikt.

Glykogen nivåer

Hvis blodsukkernivået synker, vil kroppen virke ved å øke pulsen. Dette er for å gi mer energi til muskler og andre organer.

Sjokolade og kaffe

Sjokolade og koffeinholdige drikker og søtsaker som inneholder disse stoffene vil midlertidig øke pulsen.

Alkohol

Blodårene i kroppen utvider seg under rus. Dette betyr at hjertet nå må pumpe hardere for å opprettholde blodtrykket i karene som er lengst fra hjertet. Dette er også en årsak til økt puls.

Dehydrering

Når kroppen blir dehydrert, vil ikke blodet kunne pumpes rundt med samme hastighet. Slaggprodukter bygger seg opp i blodet. Hjertet tilpasser seg ved å øke pulsen for å kunne fjerne disse uønskede produktene raskere.

Røyking

Røyking eller bruk av forskjellige typer nikotinprodukter påvirker pulsen. Dette skjer både under selve bruken, men også en stund etterpå. Ved kontinuerlig bruk vil dette føre til økt blodtrykk.

Å måle og ta pulsen

Det er en fordel å kjenne din egen hvilepuls. Dette er for å få en indikasjon på deres eget velvære og generelle helse. Pulsen kan tas på forskjellige steder på kroppen, for eksempel på halspulsåren, håndleddet eller i armhulen.

Prøv gjerne å måle din egen puls. Dette gir deg en indikasjon på helsen din. For å få de beste resultatene, plasser en finger over målepunktet og tell antall hjerteslag i 60 sekunder. Du kan lese mer om hvordan du måler pulsen din her.

Etter at du har bestemt hvilepulsen din, fortsetter du å måle den på forskjellige tidspunkter. Over tid vil du lære hvordan hjertet påvirkes under forskjellige aktiviteter og hvilke forskjellige stressorer som er avgjørende. Du vil også forstå hvordan forskjellige typer mat og drikke påvirker pulsen din.

Lav puls er det laveste vurderingsnivået. Klassen over dette nivået kalles normal puls.