Hjertefeil

Hjertesvikt er en alvorlig sykdom og skyldes at hjertet ikke kan pumpe nok blod til alle kroppens organer i tilstrekkelig mengde. Som et resultat får ikke kroppens forskjellige celler nok næring og oksygen. Sykdommen er mer vanlig hos eldre og rammer i dag om lag 200 000 mennesker per år i Norge.

Hjertefeil

Hjertesvikt kan oppstå i for eksempel en svekket hjertemuskulatur eller hjertemuskelen kan ikke slappe av ordentlig. Noen ganger kan det være flere forskjellige årsaker, noen av de vanligste årsakene er:

I tillegg kan hjertesvikt være forårsaket av medfødte hjertefeil eller annen hjertesykdom som myokarditt og hjerteklaffssvikt. Overdreven bruk av alkohol eller tobakk i lang tid kan være en medvirkende årsak til hjertesvikt.

Symptomer på hjertesvikt

Sykdommen rammer ofte eldre, og det kan noen ganger være vanskelig å skille symptomene fra den naturlige aldringen. Symptomer på kronisk hjertesvikt som oppstår med alderen kommer ofte sakte og kan være vanskelige å diagnostisere. Denne typen sykdom skiller seg fra akutt hjertesvikt hvor symptomene plutselig dukker opp. Akutt hjertesvikt er en alvorlig tilstand, og nødhjelp bør kontaktes umiddelbart.

Hjertesvikt påvirker mange forskjellige organer i kroppen. Når kroppens celler og organer ikke får i seg nok næring og oksygen, aktiveres et hormonsystem. Dette hormonsystemet kombinert med hjertets nedsatte pumpeevne gir opphav til ulike symptomer. De vanligste symptomene er som følger:

 • Kortpustethet og kortpustethet
 • Hovne ben og ankler
 • Tretthet
 • Soveproblemer
 • Magont
 • Brystsmerter
 • Hjertebank
 • Kald svette
 • Uriner ofte
 • Angst

Hvis du føler disse symptomene, bør du kontakte helsevesenet med den hensikt å stille en diagnose. Ta alltid kontakt med legevakten hvis symptomer oppstår sammen eller kortpustethet eller brystsmerter.

Tiltak for hjertesvikt

For å lindre hjertesvikt kan du ta noen enkle trinn:

 • Begrens alkoholinntaket
 • Unngå tobakk
 • Trene regelmessig
 • Begrens mengden salt i kostholdet ditt
 • Spis næringsrik mat med frukt og grønnsaker daglig

En pasient som lider av en eller annen form for hjertesykdom kan også bli alvorlig syk av lungebetennelse eller influensa. Det er derfor viktig å bli vaksinert mot sesonginfluensa og Covid 19.

Omsorg og behandling

Når du kontakter en lege for hjerteproblemer, tas det vanligvis EKG. Det er også vanlig å undersøke hjertet med en ultralydundersøkelse og å gi en blodprøve. Noen ganger gjøres en koronar røntgen for å se om en koronar hjertesykdom ligger bak symptomene.

Med disse undersøkelsene kan en kardiolog avgjøre om hjertesvikt oppstår hos personen. Sykdommen kan være vanskelig å kurere. Som regel blir pasienten alltid behandlet med en eller annen form for medisin.

Legemidlene som brukes i behandlingen kan variere fra person til person og avhenger hovedsakelig av diagnosen. I noen tilfeller kan det også forekomme behandling med ballongutvidelse, kirurgi eller pacemaker. Helsetjenesten har blitt bedre de siste årene og dermed også overlevelsen for mennesker med hjertesvikt. Imidlertid gjenstår det mye forskning på nye behandlingsmetoder.

For gravide og hjertesyke kvinner er risikoen for hjertesvikt større fordi hjertet jobber hardere under svangerskapet. Diskuter alltid med kvalifisert helsepersonell og sjekk regelmessig hvis du har symptomer eller lider av en hjertesykdom mens du er gravid.

Å leve med hjertesvikt

Noen mennesker som mottar omsorg og behandling for hjerteproblemer kan fortsette med sin tidligere livsstil, andre må endre hverdagen. Normalt har en person med hjertesvikt mindre utholdenhet, men det er fortsatt justeringer som må gjøres. For eksempel kan det være en god idé å gå gjennom kostholdet ditt og daglig trening og slutte å bruke tobakk og alkohol. Å leve med hjertesykdom betyr å finne en balanse i livet og prøve å tilpasse livsstilen din. Trening daglig og unngå stress kan være avgjørende for en lengre levetid.