Pulsmåler

Hvorfor bruke en pulsmåler?

De som trener regelmessig, helsebevisste mennesker og mange andre som trener regelmessig bruker ofte en pulsmåler som et teknisk hjelpemiddel. En pulsmåler er spesielt verdifull for å vurdere gjenopprettingsperioden. Hvis restitusjonsfasen blir for kort, kan det oppstå forskjellige typer belastningsskader på muskler og organer.

Pulsmåler

Pulsmåleren viser hvor hardt hjertet ditt jobber med å pumpe det oksygenholdige blodet rundt kroppen til alle organer og muskler. De som trener før en konkurranse ønsker å presse seg selv så langt som mulig, men ikke over grensen. Det kan risikere alvorlig eller langvarig skade på kroppen.

Gjennom en overvåking av pulsen får brukeren av disse eller lignende tekniske produkter utvidet veiledning. De får informasjon som viser når restitusjonsfasen er over og når det er trygt å begynne å belaste kroppen igjen.

Alle som utfører noen form for fysisk anstrengelse, har fordelen av å overvåke pulsen ved hjelp av pulsmålere. De som er nærmest tilgjengelig er syklister, skiløpere, klatrere, fjellvandrere. Andre mennesker som utfører hard fysisk anstrengelse og kondisjonstrening over en lengre periode, blir også betjent av tekniske hjelpemidler.

Det finnes mange forskjellige typer tekniske pulsmålere. Noen bruker en sensor på brystet, den sender deretter data til en annen enhet for å behandle og vise informasjonen der. Andre målere kan påføres direkte på målepunktet eller lagres i en lomme. Displayet viser hvor mange ganger hjertet slår i minuttet.

Hvordan pulsmåleren brukes effektivt

  • Bruk pulsmåleren under hele treningen
  • Etter et treningsintervall, jogge eller gå til pulsen viser omtrent 65% – 70% av maksimal puls
  • På omtrent 65% – 70% av din maksimale puls, start neste treningsintervall

Gjenopprettingsperiode

Pulsmålere er spesielt nyttige i restitusjonsperioder. I dagene etter en konkurranse eller en hard treningsøkt, kan det være lurt å fortsette treningen igjen. Vær oppmerksom på at du ikke bør overbelaste kroppen for tidlig, la kroppen hvile ordentlig.

Når du trener dagen etter anstrengelsen, må du sette pulsmåleren slik at den varsler når du har nådd 75% av maksimal puls. Musklene i hjertet, og bindevev, m.m. må ha tid til riktig restitusjon. Et advarselssignal fra måleren minner deg om at kroppen din er på bedring etter forrige hardtrening. Signalet ber deg om å redusere intensiteten.

Andre nyttige funksjoner

Alle pulsmålere har en integrert klokke med den hensikt å måle og holde oversikt over treningen din. Mer avanserte hjelpemidler har forskjellige innebygde funksjoner, for eksempel å holde oversikt over kaloriforbrenning, avstand og hastighet. Også antall minutter med en viss puls, respirasjon og gjennomsnittlige måledata.

Du kan deretter overføre informasjonen til grafer eller tabeller med den hensikt å se trender over en lengre periode. Andre mer avanserte hjertemonitorer lar dataene lastes ned til en ekstern datamaskin eller til et program på telefonen. Den viser deretter all relevant informasjon og trender.

Kjøp pulsmålere

Pulsmålere er tilgjengelig i mange forskjellige prisklasser. Hvor behagelig er det å ha på seg? Hvor pålitelig er det? Hva slags data kan lagres og registreres? Kjøp en der registrert informasjon ikke forsvinner ved avbrudd eller ved utladet batteri. Sjekk også om enheten er vanntett, det er viktig om du bruker den i regnet eller hvis du svetter kraftig.

Prisene på elektroniske gadgets har en tendens til å synke over tid. Pulsmålere finnes i mange forskjellige typer og merker. Kjøp en som passer dine behov og treningsnivå.

Å måle hjertefrekvensen til et barn er forskjellig fra en voksen. Her kan du lese mer om det.

Mer informasjon om å måle og ta pulsen til en voksen her.