Hvilepuls

Pulsen i hvile

Personer som trener aktivt og regelmessig vil generelt ha en lavere hvilepuls sammenlignet med de som ikke utfører noen form for vanlig trening. Hvilepulsen til en person er en god indikasjon på fysisk helse.

Pulsen i hvile

En sunn puls i hvile ligger i området 60 til 80 slag per minutt. En eliteidrettsutøver eller godt trent persons puls, i hvile, når han er våken, kan være ned til 40 til 50 hjerteslag per minutt. Et normalt individ kan ha en lignende puls under søvn, dvs. ned til 40 til 50 slag i minuttet. Hvis din normale hvilepuls er over 90 slag per minutt, bør en lege konsulteres for å vurdere årsaken.

Unormal puls

Unormal puls kan indikere sykdom. En altfor hurtig hvilepus kalles Takykardi, som er det vitenskapelige navnet på rask puls. Dette refererer normalt til en hvilepuls på mer enn 90 slag per minutt. Det kan være mange forskjellige årsaker til en unormal hjertefrekvens. Sykdom eller infeksjoner, men også kroppens behov for oksygen som kroppen stadig trenger. Andre årsaker inkluderer kroppens behov for hvile og søvn. Depresjon eller angst kan også føre til endring i hjertefrekvensen.

Det vitenskapelige navnet på en langsom puls er Bradykardi. Diagnosen bradykardi er en hvilepuls under 50 til 60 slag i minuttet.

Endre hvilepulsen

Trening forbedrer hvilepulsen. For et raskt resultat kan såkalt intervalltrening brukes. I denne treningsformen jobber hjertet med høy kapasitet i kort tid, og blir deretter fulgt av en hvileperiode for restitusjon. Personer med dårlig allmenntilstand eller de med en eller annen form for sykdom bør først rådføre seg med kunnskapsrike helsekonsulenter eller helsepersonell. Start alltid sakte for gradvis å øke kondisjon og styrke over tid.

En kontroll av pulsen din under trening gjøres lettest ved hjelp av tekniske eller elektroniske måleverktøy. En pulsmåler kan festes til armen eller bruke et program på mobiltelefonen. Å registrere fremdriften din vil hjelpe deg med å nå de fastsatte målene, samt oppnå et bedre velvære og helse.

Treningspuls

Å oppnå en optimal treningspuls er den ideelle måten å utføre trening på. Treningspulsen må holdes på samme nivå i en lengre periode. For et godt resultat, sørg for å utføre treningen slik at pulsen er mellom 60 og 80% av maksimal puls. Det er målpulsen din.

Det er flere forskjellige måter å beregne maksimal treningspuls. Det vanligste og enkleste er å trekke personens alder fra 220. Pulsverdien 220 regnes som et barns maksimal puls. For eksempel får en 30-åring da en maksimal puls på 190.

Den optimale treningspulsen kan deretter beregnes ut fra maksimal puls. Dette betyr for 30-åringen at optimal trening oppnås ved å være mellom 60 og 80% av makspulsen på 190. Dette gir et intervall på mellom 114 og 152 slag i minuttet.

Vanlig trening med en optimal treningspuls kan inkludere turgåing, svømming, skøyter, ski eller jogging. Overvåking av pulsen din er den eneste pålitelige metoden for å beregne riktig intensitet av fysisk aktivitet. En forbedret puls vil være et sunt resultat av din innsats. Her finner du mer om målpuls og den beregningen av maksimal puls.

Individuelle behov

Start med å bruke disse enkle tipsene for å hvile pulsen og beregne din optimale treningspuls. Du vil forbedre helsen din. Det er imidlertid en god idé å konsultere en helsepersonell eller personlig trener. De kan gi bedre og mer spesifikk informasjon som passer dine individuelle behov og helsemål.