EKG

EKG står for elektrokardiogram eller elektrokardiografi. Det er en metode for å måle, undersøke og illustrere hjertets elektriske aktivitet og rytme. Hjertet styres av elektriske impulser og kan dermed måles ved hjelp av elektroder festet til kroppen.

EKG

Undersøkelse av kroppen med et EKG forekommer i mange helseundersøkelser og kan oppdage abnormiteter i hjerterytmen og andre hjertesykdommer. Det er en relativt enkel prosedyre og kan gjøres på alle sykehus, klinikker og til og med i en ambulanse.

En EKG -undersøkelse utføres alltid hvis pasienten har akutte hjerteproblemer eller brystsmerter. Undersøkelsen kan gjøres under anstrengelse, på treningsbånd eller treningssykkel, men også i hvileperioder.

Før en operasjon brukes et EKG ofte for å undersøke en persons helse. Under kirurgi eller etterbehandling kan en annen lignende variant av EKG, såkalt telemetri, også brukes til å overvåke pasientens puls og andre parametere.

Hvordan utføre et EKG

Under undersøkelsen ligger pasienten på ryggen og ti elektroder plasseres på anklene, håndleddene og på brystet. Normalt er det ikke nødvendig med forberedelse. Hos noen pasienter må håret barberes av brystet for at elektrodene skal få god kontakt. Hudkremer og lignende bør unngås på stedene der elektrodene skal festes.

Alle elektroder er koblet til en EKG -måler. Resultatene av undersøkelsen er dokumentert på et stykke papir. Undersøkelsen er smertefri og tar omtrent 10 minutter. Det viktige er at pasienten er rolig og avslappet under undersøkelsen, med den hensikt å få et godt og pålitelig resultat.

Undersøkelsen er helt ufarlig og utføres vanligvis av en sykepleier. Det er ikke uvanlig at det oppstår en liten rødhet i huden på stedene der elektrodene har vært. Rødheten er helt ufarlig og forsvinner etter hvert.

Påvisning og resultater av EKG

Elektrokardiogrammer eller elektrokardiografer kan oppdage skade og sykdom i hjertet, for eksempel myokarditt. Undersøkelsen kan også oppdage et tidligere hjerteinfarkt eller hvis det har skjedd nylig. Dette kan nå kreve akutt omsorg. Selv om et EKG ikke viser noen skade, kan sykdommer eller hjerteinfarkt ikke helt utelukkes.

Undersøkelsen utføres også for å oppdage atrieflimmer, som oppstår når hjertet slår raskere eller mer uregelmessig enn normalt. Andre problemer som kan oppdages er blokkeringer i blodårene. En blokkering kan føre til en for langsom puls og kan da manifestere seg i form av besvimelse eller svimmelhet. I disse tilfellene kan en implantert pacemaker hjelpe til med å kurere sykdommen.

Langsiktig EKG

Noen ganger kan pulsen være uregelmessig bare noen få ganger. Dette betyr at det kan være vanskelig å oppdage abnormiteter og hjertesykdom i løpet av en kort undersøkelsesperiode. Leger bruker derfor en lengre måleperiode, et langsiktig EKG. Det er en undersøkelse som kan vare i opptil to dager. Elektroder festes som vanlig til forskjellige deler av koppen. Resultatet blir registrert av en digital måler og deretter analysert etterpå. I noen tilfeller kan undersøkelsen vare enda lenger, i sjeldne tilfeller i flere måneder. Resultatene analyseres deretter regelmessig og kontinuerlig av leger.

Hjertets elektriske aktivitet dannes i sinusknuten i hjertets høyre atrium. Det er sinusknuten som regulerer pulsen din.