Måle og ta pulsen

Ved helseundersøkelser måles pulsen vanligvis. Det er en kontroll av hjertets funksjon ved å undersøke hvor raskt og regelmessig hjertet slår. Pulsen måles i antall hjerteslag per minutt. I et hjerteslag utvides alle blodårene i kroppen og hvert hjerteslag tilsvarer et hjerteslag.

Måle og ta pulsen

Grunnen til å måle pulsen er å oppdage en for høy puls eller en avvikende og uregelmessig frekvens. I tillegg til å undersøke pulsen, kan et blodtrykk også estimeres ved å måle styrken på pulsen.

Hvor måles pulsen?

Den enkleste og vanligste måten å ta pulsen på deg selv eller noen andre er å bruke dine egne fingre. Ingen andre hjelpemidler enn en klokke er nødvendig. Resultatet er pålitelig forutsatt at det er gjort riktig. Pulsen kan tas enten liggende, sittende eller stående.

På innsiden av håndleddet er en halspulsåren som på latin kalles Arteria Radialis, den radikulære arterien og her er det vanligste stedet å føle pulsen. Radikulær arterie løper langs håndleddet opp til albuen og der kan du ofte føle en sterk puls.

Et annet sted å måle pulsen din er ved halspulsåren. Den ligger på siden av nakken. Andre steder hvor du kan måle pulsen din er for eksempel på foten, på lårarterien i lysken eller i kneet.

3 enkle trinn for å ta pulsen på deg selv

  1. Legg det ene håndleddet i håndflaten på den andre hånden. Sørg for at du har kroppen i hvilestilling hvis det er hvilepulsen du vil måle.
  2. Bruk langfingeren og pekefingeren for å finne arterien som går langs underarmen på samme side som tommelen. Ikke press for hardt eller klem hele håndleddet.
  3. Tell antall hjerteslag på ett minutt. Bruk gjerne en klokke for å være sikker på antall sekunder. Du kan også telle i 30 sekunder og multiplisere antall hjerteslag med 2, eller i 15 sekunder og multiplisere hjerterytmen med 4.

For en mer pålitelig måling, gjør disse forberedelsene:

  • Hvil i minst 5 minutter før en sjekk eller måling av hvilepuls
  • Unngå fysisk anstrengelse, nikotin eller varm drikke 30 minutter før du sjekker
  • Ikke belast armen eller kroppsdelen der pulsen skal måles
  • Når du måler pulsen i håndleddet, hviler du armen mot en overflate
  • Måle pulsen med pekefingeren og langfingeren og ikke trykk for hardt slik at blodkaret komprimeres
  • Bruk en klokke og måle i 60 sekunder

Tolk pulsen din

Skriv inn din pulsverdi for å klassifisere, tolke og forstå pulsen din.

Hvilepuls: slag / minutt

Måle pulsen til en annen person

Pulsen til en annen person kan måles på samme måte som deg selv. Imidlertid må du ikke bruke tommelen. Det er en risiko for at du kjenner din egen puls fordi pulsen er sterk i tommelen.

Måle pulsen ved halspulsåren

Når det er vanskelig å kjenne en puls i håndleddet, kan det hjelpe å ta pulsen på nakken ved halspulsåren. Den ligger mellom den skrå nakkemuskelen og strupehodet.

For de med svak puls eller lavt blodtrykk kan det være lettere å ta pulsen i nakken. Et blodtrykk under 80 mmHg eller en vaskulær sykdom kan gjøre det vanskelig å føle pulsen ved håndleddet. I slike tilfeller er det bedre å ta pulsen i nakken.

Svak puls eller lavt blodtrykk kan oppstå i en ulykke. Test derfor de forskjellige måleområdene på forhånd i en rolig situasjon. I en nødssituasjon kan en pulsmåling gi en rask oversikt over pasientens tilstand. En korrekt pulsmåling kan redde livet ditt og andres liv.

Pulsen varierer

Vær oppmerksom på at pulsen kan variere avhengig av miljøet og kroppens posisjon.

Noen eksempler på når pulsen øker er:

  • Frykt eller stress
  • Blodtap
  • Fysisk aktivitet
  • Mangel på syre
  • Smerter
  • Overdosering av legemidler
  • Kaffe
  • Nikotin
  • Alkohol

Pulsen kan også falle i forskjellige situasjoner, noen eksempler er:

  • Ved besvimelse
  • Når du tar medisiner
  • Hvis du er i form

Pulsen varierer og kan til og med slå annerledes. Under arbeidsbelastningen slår hjertet hardere og pulsen blir sterkere. Ved blodtap blir pulsen svakere samtidig som pulsfrekvensen øker.

Vanskelig å føle og ta puls

Når pulsen er vanskelig å kjenne på håndleddet eller nakken, er det hjelpemidler for å måle pulsen. Disse hjelpemidlene kan være nødvendige for for eksempel lavt blodtrykk og består av at pulslydene forsterkes med en doppler.

Du kan også ta hjelp av et stetoskop som forsterker lyden. Kontakt helsepersonell eller annet helsepersonell for å få hjelp hvis du har problemer med å føle pulsen.

Uregelmessig puls

Å ha sporadiske ekstra slag under hvile er ufarlig og vanlig. Du kan lese mer om ekstraslag og hjertebank her. Det er vanlig at pulsen varierer litt under inn- og utpust. Hvis uregelmessigheter er vanlige, kan de være tegn på atrieflimmer eller andre hjerteproblemer. Rådfør deg alltid med lege hvis du mistenker hjerteproblemer.

Tekniske hjelpemidler for å ta pulsen

Det finnes mange forskjellige tekniske hjelpemidler for å måle pulsen. Noen eksempler er en smartklokke, en telefon eller en pulsmåler. Husk at disse hjelpemidlene ikke alltid viser riktige verdier og kan være utsatt for eksterne forstyrrelser. Imidlertid er disse hjelpemidlene ofte i nærheten og kan raskt gi en omtrentlig verdi og en indikasjon på hjertefrekvens. Det er nå veldig populært å bruke en digital pulsmåler under trening, dette for å estimere maksimal puls og holde oversikt over pulssonen.

Radikulær arterie er et blodkar i underarmen og det vanligste stedet å måle og ta pulsen. Les mer om radikulær arterie her.