Barn sammenlignet med voksne

Har barn en raskere puls enn voksne?

Barn har vanligvis en mye høyere puls sammenlignet med voksne. Grunnen til at et barns puls er raskere, avhenger av barnets hjertemuskelfibre. De er ennå ikke fleksible nok og kan ikke strekke seg så mye som hos en voksen. Musklene har ikke vokst helt ennå. I tillegg vokser babyen raskt og kroppen har et stort behov for oksygen.

Har barn en raskere puls enn voksne?

Dermed slår et spedbarns hjerte raskere for å opprettholde et tilstrekkelig høyt oksygennivå. Etter hvert som barnet vokser, får hjertet større fleksibilitet. Det kan deretter pumpe blodet på en mer effektiv måte. Hjertet trenger ikke å slå så fort som før for å opprettholde en normal og god blodsirkulasjon.

En målestokk som brukes til å forstå styrken og helsen til et barns hjerte er kontroll av pulsen. Sammen med pustefrekvensen og blodtrykket er pulsen en av flere forskjellige målinger og tiltak som brukes for å bestemme helsen til et barn. På blodtrykk.com kan du lese mer om blodtrykk og tolke blodtrykksverdier.

Barnets puls kontrolleres og vurderes under rutinemessige undersøkelser. I tillegg til hastigheten på pulsen, er det også viktig at den er på et jevnt nivå. Uregelmessig hjerterytme og puls kan indikere et hjerteproblem og bør evalueres av en kardiolog.

Spør barnelege eller sykepleier hvis du er bekymret for barnets helse. Å utføre et EKG (elektrokardiografi) er en enkel og rask måte å stille en diagnose på. Du kan sjekke et barns puls for å se om den er for rask eller uregelmessig. Her kan du lese mer om hvordan du sjekker et barns puls.