Hjertebank

Når hjertet slår ekstra slag eller hardere slag i en kort periode, kan vi noen ganger kalle det hjertebank. Under disse episodene er det vanlig å oppleve angst, brystsmerter eller svette. Det er også vanlig at kortpustethet, tretthet eller besvimelse og nummenhet oppstår.

Hjertebank

De som får hjertebank føler det ved å øke pulsen. Ekstra hjerteslag stenger etter et normalt hjerteslag kan også forekomme. De er ikke unormalt at det er en kort pause før neste normale hjerterytme kommer.

Den korte pausen i pulsen finner sted slik at hjertet kan tilpasse seg rytmen og fortsette med sin vanlige frekvens. De kommende hjerteslagene vil også være sterkere enn normalt fordi hjertet har blitt fylt med blod i mellomtiden.

Hjertebank er ikke uvanlig for de som lider av angst eller stress. Mange mennesker som har fått hjertebank føler ikke engang det ekstra hjerteslaget eller blir negativt påvirket av det. Hjertebank er ofte helt ufarlig hvis de er sjeldne. Hvis det gjentas ofte, kan det føre til brystsmerter eller pustevansker. På disse tidspunktene er det viktig å søke omsorg så snart som mulig.

Vanlige årsaker til hjertebank

Listen nedenfor viser noen vanlige årsaker til hjertebank og mulige ekstra hjerteslag:

 • Alkohol
 • Tobakk
 • Kaffe og te
 • Understreke
 • Angst og bekymring
 • Panikk anfall
 • Atrieflimmer
 • Anemi
 • Sykdom, feber eller andre smerter
 • Hjerte- eller lungesykdom
 • Endringer i stoffskiftet

Tiltak mot hjertebank

Trinn du kan ta i ditt daglige liv er å prøve å unngå de vanligste årsakene til hjertebank. Reduser inntaket av kaffe og alkoholholdige drikker. Sørg for å redusere stress og angst, sett av mer tid til hvile og søvn. Vær oppmerksom på situasjonene der hjerteslaget oppstår, og prøv å unngå disse i fremtiden. Trening bidrar også til å styrke hjertet og hjelper mot økt puls og ekstra slag.

Pågående hjertebank

Ved hjertebank er det viktig å puste rolig og slappe av. Stopp all fysisk anstrengelse og unngå å belaste og stresse hjertet. En rask kur kan for eksempel være å sakte drikke et glass kaldt vann. Sjekk pulsen din og merk deg om den er tilbake til normal eller fortsatt er uregelmessig.

Søk omsorg

Under normale omstendigheter er hjertebanken ufarlig. I tilfelle hyppige klager, kontakt helsepersonell. Noen ganger er det flere ekstra slag i nærheten, men det går vanligvis over av seg selv. Rådfør deg med lege hvis du føler intens hjertebank og forhøyet puls som ikke går over av seg selv etter noen minutter.

Svimmelhet og besvimelse i ro eller anstrengelse er også en grunn til å kontakte omsorgspersoner. Hvis det er uregelmessige hjerteslag sammen med brystsmerter, kan det være potensielt veldig farlig. Kontakt øyeblikkelig nødhjelp.

Under en medisinsk undersøkelse for hjertebank vil det trolig bli utført EKG. Det kan være vanskelig å oppdage symptomene hvis symptomene og hjertebanken allerede har gått. Et EKG kan fortsatt tas med den hensikt å prøve å forstå mer om bakgrunnen for hjerteproblemene. EKG kan også utføres over lengre tid, såkalt 24-timers EKG eller langtids-EKG. Utstyr for målingen påføres kroppen, og måles automatisk over en lengre periode, og resultatene analyseres deretter.

Andre typer undersøkelser kan for eksempel omfatte ultralydundersøkelse, blodprøve eller arbeidstest under belastning. Disse utfører med den hensikt å finne andre underliggende sykdommer som kan være årsaken til hjerteproblemene.

Behandling

Type behandling som utføres varierer fra person til person. Leger vurderer de mest sannsynlige årsakene til hjertebank og bestemmer deretter. Kanskje en behandling kan være så enkel som å redusere stress i hverdagen.

Hvis de vanlige og mest grunnleggende tiltakene ikke hjelper, finnes det forskjellige typer hjertemedisiner. Reseptet er deretter laget for å forhindre uregelmessige hjerterytmer eller hjerteinfarkt. I mer alvorlige tilfeller kan hjerteoperasjon eller pacemaker være nødvendig.