Hjertestans

Et hjertestans kan oppstå helt uten forvarsel, og deretter slutter hjertet å pumpe blod, noe som fører til at kroppens forskjellige vev og organer ikke mottar oksygen. Personen som får hjertestans mister umiddelbart pulsen, hvoretter bevisstløshet oppstår raskt, med påfølgende død.

Hjertestans

Et plutselig hjertestans krever øyeblikkelig hjelp i form av hjerte -lungeredning. Et elektrisk støt kan være nødvendig, og gis fra en hjertestarter. Alle som ikke får hjelp, risikerer raskt døden i løpet av få minutter.

På grunn av automatiske reflekser kan personen som har hatt hjertestans ha uregelmessig pust. Dette kan bli en form for sukk, snorking eller lignende lyd. Kramper som ligner på et epileptisk anfall kan også forekomme.

Hjernen er hardt rammet av hjertestans

Når hjertet stopper, opphører dets evne til å pumpe blod til organene. Blodsirkulasjonen er hemmet og de forskjellige organene i kroppen mottar ikke oksygenrikt blod. Det påvirker spesielt hardt på hjernen som er veldig følsom for oksygenmangel. Bare etter noen minutter uten oksygen er det stor risiko for permanent hjerneskade.

Plutselig hjertestans

Når det oppstår et plutselig hjertestans, stopper hjertets evne til å pumpe blod på grunn av et ventrikkelflimmer. Et «elektrisk kaos» har skjedd i hjertet. Vurderingen er at for hvert minutt som går ved hjertestans, reduseres sjansen for overlevelse med 10%.

Det plutselige stoppet skyldes ofte et hjerteinfarkt. Det er viktig å forstå at et hjerteinfarkt og plutselig hjertestans er relatert, men det er ikke den samme tilstanden. Et plutselig hjertestans er forårsaket av et flimring, mens det i et hjerteinfarkt er en akutt mangel på oksygen i en av hjertemuskulaturen. Symptomer som ligner på et hjerteinfarkt kan oppstå like før hjertestans, noen eksempler er smerter i brystet, svimmelhet eller besvimelse.

De som plutselig får hjertestans er vanligvis eldre. Imidlertid forekommer det også hos unge og tidligere friske mennesker. Det er anslått at omtrent 50% av de berørte er aktive, friske og har ingen tidligere symptomer.

Hjertestans kan også forekomme hos barn. Dette er ofte betennelse i hjertemuskelen, en medfødt hjertefeil eller annen hjertesykdom. Mange ganger er det vanskelig å stille en diagnose for barnet. Et hjertestans kan oppstå helt uten forvarsel.

Hjerte-lungeredning

Hjertestans er livstruende og hjelp må gis umiddelbart, mens nødhjelp kontaktes. Hjerte- og lungeredning er nå nødvendig for å redde vedkommendes liv. Anbefalingene er å starte hjerte -lungeredning innen 1 minutt og å bruke en hjertestarter innen 5 minutter etter hjertestans.

Hvis et elektrisk støt kan gis i løpet av de første minuttene, overlever omtrent 75% av de berørte. Men dessverre tar hjelpen lengre tid enn det. I virkeligheten overlever bare omtrent 6% av disse menneskene.

Brystkompresjoner og puffer

Hjerte- og lungeredning i sin enkleste form består bare av brystkompresjoner og pust. Under brystkompresjon komprimeres personens bryst, med den hensikt å pumpe hjertet manuelt og sirkulere blodet i kroppen. Innånding kalles også munn-til-munn-metode og består av å blåse luft inn i pasientens lunger.

Når du utfører brystkompresjoner, bør en håndflate plasseres på brystbenet mellom brystvortene. Den andre hånden skal plasseres på toppen av den første hånden. Brystet skal presses ned mellom 5 og 6 cm med en hastighet på 100-120 trykk per minutt. Dette bør gjøres 30 ganger.

Etter de 30 kompresjonene bør to pust gjøres, men først må det sikres at luftveien er åpen. Hold den ene hånden på pannen mens du bøyer hodet bakover og løfter haken med den andre hånden.

Klem deretter pasientens nese og blås inn luft ved hjelp av munnen eller en luftbelg. I løpet av denne tiden, sjekk pasienten for å se at brystet er hevet og at luft kommer inn i lungene. Gjenta deretter brystkompresjonene.

Det kan være vanskelig å vite hvor raskt 100-120 trykk per minutt er og hvor hardt du bør trykke. Det anbefales derfor å ta et kurs i hjerte- og lungeredning og lære mer og prøve å utføre brystkompresjoner og pust. Mange selskaper tilbyr også sine ansatte et hjerte- og lunge -redningskurs. Det kan redde ditt eget liv.

Hjertestarter eller defibrillator

Det er viktig å forstå at hjerte -lungeredning alene ikke kan starte hjertet på nytt. Denne metoden brukes til å pumpe hjertet og oksygenere kroppen til en defibrillator er tilgjengelig.

I dag har alle ambulanser tilgang til en hjertestarter. En hjertestarter kan også være tilgjengelig på offentlige steder og på mange arbeidsplasser. Ved hjelp av hjertestarteren kan hjertet gjenvinne sin normale frekvens og puls. I dag er de enkle å bruke og krever ingen forkunnskaper. En veiledning finner sted i mellomtiden, og sjokk gis bare når det er nødvendig.