Måle puls hos barn

Barns puls

En voksens fysiologi er forskjellig fra et barns. Normalt er hvilepulsen for en voksen og frisk person mellom 60 og 80 slag per minutt: For et barn kan en puls på 150 til 160 slag per minutt være normal.

De som har god fysisk form har også lavere puls. Et sterkt og veltrent hjerte trenger ikke slå like fort. Et utrent hjerte må jobbe hardere for å kunne sirkulere oksygenrikt blod i kroppen. Et sunt barns hjerte slår imidlertid raskere enn hos voksne individer fordi barnet har kortere hjertemuskelfibre. Den høye pulsen til et barn synker med økende alder ettersom muskelfibrene blir mer fleksible.

Måle puls hos barn

Hvor måles et barns puls?

Hos et barn måles pulsen ved håndleddet, armhulen eller nakken. Hos de fleste barn er det lettest å kjenne pulsen på siden av nakken, på halspulsåren. For nøyaktige målinger, legg helst fingrene på målepunktet. Tell slagene du føler i løpet av en bestemt forhåndsbestemt periode.

Selvfølgelig er det flere måter å beregne pulsen for å vise antall slag per minutt.

  • Telle antall hjerteslag per 60 sekunder, og du vil umiddelbart få antall hjerteslag per minutt.
  • Telle antall hjerteslag per 30 sekunder og multipliser det tallet med to.
  • Telle antall hjerteslag per 20 sekunder. Multipliser resultatet med tre.

Å måle hjertefrekvensen til et barn ligner på alle måter det som gjøres hos en voksen. Les mer om å måle og ta pulsen til en voksen her. Du kan også lese mer om puls hos barn her.