Er pulsen din 166 slag i minuttet?

En puls på 166 slag i minuttet - er det bra eller dårlig?

For et barn på 3 - 6 måneder er pulsen: For høy

For en mer nøyaktig klassifisering, velg barnets alder nedenfor:


For å klassifisere barn og voksne over 10 år, selv for godt trente voksne, velger du nedenfor:


Høy puls

Høy puls kan forårsake helseproblemer i fremtiden. Les mer om klassifiseringen høy puls og betydningen av å ha høy puls her.


Puls og hjertesvikt hos barn

Symptomer på medfødte hjertefeil inkluderer hvesenhet, blåaktige slimhinner og hud. Dårlig vektøkning eller unormal svette er også en indikasjon. Blåsende lyder fra hjertet kan skyldes lekkasje i hjerteventilen eller hull i hjerteseptum.

Misfarget hud og slimhinner kan være forårsaket av nedsatt pumpeevne i hjertet og deretter forårsake oksygenmangel i kroppen. Det kan også ta lang tid før symptomer oppstår ved denne typen sykdom. Noen ganger vises symptomene først senere i livet og ikke i de yngre årene.

Spedbarn og små barn har en høyere puls sammenlignet med voksne. Årsaken til dette skyldes babyens hjertemuskelfibre. Babyens muskelfibre er ennå ikke fleksible nok og kan ikke strekke seg så mye som hos en voksen. Musklene har ennå ikke vokst fullt ut. Barnet vokser også raskt og har et stort behov for oksygen.

Dermed må et spedbarns hjerte slå raskere for å opprettholde en tilstrekkelig god blodstrøm. Etter hvert som barna vokser, får hjertet større fleksibilitet og kan deretter pumpe blodet mer effektivt. Den høye pulsen synker dermed med økende alder. I en eldre alder trenger ikke et sunt hjerte å jobbe like hardt for å opprettholde en normal og sunn blodsirkulasjon.


Normal puls for barn og spedbarn

Rekkevidden til det som regnes som en normal puls er veldig bredt. Verdiene for en normal hjertefrekvens for barn er basert på deres alder som nedenfor:

 • 0-3 måneder: 100 til 150 hjerteslag per minutt
 • 3-6 måneder: 90 til 120 hjerteslag per minutt
 • 6-12 måneder: 80 til 120 hjerteslag per minutt
 • 1-10 år: 70 til 110 hjerteslag per minutt
 • Over 10 år: Samme område som hos en voksen: 60 til 80 hjerteslag per minutt

Endringer i puls

På samme måte som for voksne, avhenger barnets puls av øyeblikkets aktivitet. Fysisk anstrengelse forårsaker økt puls. På samme måte som for voksne kan gråt, sinne, følelser eller andre emosjonelle tilstander også få hjertet til å slå raskere.

For de som opplever uregelmessig eller unormal puls over lang tid, kan en alvorlig hjertefeil være en årsak. Hvis du oppdager en konstant unormal hvilepuls eller annet ubehag, er det en god idé å diskutere dette med en lege.

En rask puls

En for høy puls omtales i medisinsk termer som takykardi. En rask puls kan ha noen av følgende årsaker:

 • Feber eller infeksjon
 • Arytmi eller hjerterytmeforstyrrelser
 • Atrieflimmer
 • Bivirkninger av medisiner

Langsom puls

En for lav puls omtales i medisinsk termer som bradykardi. Det er flere potensielle årsaker til en langsom hjertefrekvens hos barn. Noen av disse er:

 • Lav kroppstemperatur
 • Lavt oksygennivå
 • En medfødt hjertefeil
 • Bivirkninger av medisiner

Påvirkende faktorer

Mus sammenlignet med elefant

Det er mange faktorer som påvirker menneskelig puls. Noen av disse er medisiner, følelsesmessige endringer, fysikk, godt trent eller rett og slett lufttemperatur og kroppsposisjon.

Med økende alder endres en persons hjertefrekvens. En hvilepuls på 150 slag per minutt for en 3 måneder gammel baby regnes som normal. Det er innenfor normale grenser. Det ville imidlertid være veldig bekymringsfullt for en voksen med så høy puls.

Hvorfor er det sånn?

Vanligvis har små pattedyr en veldig rask puls sammenlignet med større pattedyr. For eksempel er hvilepulsen til en voksen mus rundt 500 slag per minutt. Elefanter har derimot en hvilepuls på omtrent 28 slag i minuttet.

Større dyr har naturligvis et større hjerte som er koblet til større vener og arterier. Hjertene deres kan derfor generere mye press når de pumper blod. Det er store mengder blod som skal pumpes rundt i den større kroppen. Derfor tar det lengre tid for blodet å nå de områdene som er lengst fra hjertet.


Sjekk en annen verdi

Hvilepuls: slag / minutt

Les mer informasjon om puls:

Les mer om puls hos barn:

Les mer om ulike klassifiseringer for puls: